http://www.iltalehti.fi/autot/2016060121657401_au.shtml
Poliisin väitteet outoon valoon: Kehä I täyttyi tolppakameroista - onnettomuudet lisääntyivät
Keskiviikko 1.6.2016 klo 08.05
Poliisin väitteet kameratolppien turvallisuusvaikutuksesta ovat joutumassa outoon valoon.
Toisin kuin poliisi antaa ymmärtää, Kehä ykkösen kymmenet uudet peltipoliisit eivät ole vähentäneet onnettomuuksia. Päinvastoin. Näin kertovat tilastot.
Pääkaupunkiseudun sisimmälle kehätielle asennettiin vuoden alussa tolpat yhteensä 35 nopeusvalvontakameralle. Vain runsas kolme kuukautta asennusten jälkeen poliisi kehui kameroiden parantaneen Kehä ykkösen turvallisuutta ja ilmoitti, että sen liikenneonnettomuustehtävät kyseisellä tieosuudella olivat vähentyneet noin 20 prosentilla (HS 14.4.).
Iltalehden haltuunsa saamat tilastot kuitenkin osoittavat Kehä ykkösen onnettomuuksien lisääntyneen jopa yli 25 prosentilla (tammi-huhtikuu 2015 / 2016).
Kyse on autonavigaattoreihin ja älypuhelinsovelluksiin reaaliaikaisia liikennetietoja syöttävän Mediamobile Nordicin tilastosta, joka perustuu Liikennevirastosta, hätäkeskuksesta sekä varmennetuista yksityislähteistä saatuihin ilmoituksiin.
Tammi-huhtikuun välisenä aikana onnettomuuksien määrä nousi viime vuoden 102:sta 129:ään. Kevään edetessä tahti vain kiihtyi (maalis-huhtikuu 45:stä 61:een). Tuorein lisäys on yli 35 prosenttia.
Mediamobile Nordicin lukuja voidaan pitää luotettavampina kuin poliisin tilastoja, sillä vain osa kolareista tulee viranomaisten tietoon.
Poliisi ei tiedä
- Tämä on materiaalia, jota uskalletaan pitää totena, sanoo yhtiön myyntijohtaja Matti Seimola.
Hän korostaa, etteivät luvut ota kantaa sen enempää keliolosuhteisiin kuin tietöihin.
- Nämä ovat kylmiä lukuja, joita me tuona aikana olemme lähettäneet Kehä ykköseltä noin puoleen miljoonaan navigaattoriin Suomessa.
- Iso kuva näyttää, ettei ainakaan parempaan suuntaan ole menty, Seimola toteaa.
Tieto ei yllätä onnettomuusasiantuntijaa. Liikennelääketieteen professori Timo Tervo huomauttaa, että iso osa kolareista sovitaan paikan päällä ilman poliisia. Tästä syystä poliisin tilastot eivät välttämättä anna todellista kuvaa tilanteesta.
- Ei poliisi voi sanoa, että onnettomuudet ovat (kameravalvonnan lisäännyttyä) vähentyneet, Tervo korostaa.
Kuskit vaarana
Liikenneprofessori on jo vuosia toivonut parannuksia poliisin automaattiseen nopeusvalvontaan.
- Se on aivan liian dominoivassa asemassa. Sen rinnalle tai siihen yhdistettynä tarvitaan tien päällä tapahtuvaa reaaliaikaista valvontaa, jolloin liikenteen todelliset vaaratekijät eli riskikuskit voidaan seuloa muun liikenteen joukosta, Tervo sanoo.
- Tosin tämä saattaa edellyttää lainsäädännön kehittämistä.
RISTO KUNNAS
risto.kunnas@ilmedia.fi
Ikävätkin tosiasiat tarjoavat paremman lähtökohdan maailman rakentamiseen kuin niiden kieltäminen.