insinörtti kirjoitti:Toimistoissa vähän reilu 30 dB on OK, mutta makuuhuoneessa pitäisi päästä jonnekin 22 dB pintaan.
Joo. Kaikki tekninen ääni, minkä saa pois, on askel parempaan. Huminassa pystyy nukkumaan, mutta paljon parempi on ilman huminaa.
insinörtti kirjoitti:Mitoituksen kannalta olisi tietysti helpointa, jos jostain löytyisi kanava-asenteinen konvektori/jäähdytypatteri pyöreillä kanavaliitännöillä ja ilman puhallinta. Tähän sitten vaan perään passeli kanavapuhallin. Huonekohtaiset ilmavirrat säädettäisiin kuristamalla, mutta tämäkin on taloudellisempaa kuin n kpl energiatehokkuudeltaan kehnoja puhaltimia.
Täähän se olisi helpointa. Nyt kun tietää hakuparametreja, voi koettaa onnea etisimisen suhteen.
insinörtti kirjoitti:Ilma on huono lämmönsiirtoaine. 2 kW tehon siirto vaatii ainakin 100 l/s. Torppasi kuulostaa sen verran isolta, ettei pienimmät 2-3 kW vehkeet riitä alkuunkaan, joten kaiken jäähdytys/lämmitystehon liikuttelu yhdeltä kanava-asenteiselta konvektorilta vaatii hervottoman kokoiset kanavat.
Joo niin on, etenkin vapaassa tilassa puhkuttuna. Siksi ilpit tyypillisesti pöhnää täysiä päin naamaa, puhkuu ja kolisee. Toki Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen joten jäähdytystehoa tuskin tarttee järjettömiä määriä. Lämmitystä lämpöpumpun ei kuitenkaan tartte hoitaa yksin, vaan apuna on tosiaan tulisijoja, eikä sähköpatteritkaan mihinkään katoa, vaikka vaihtuvatkin.
Torppa on pohjaltaan n. 100m2, vähän kun venytetty rinturipohja (ei tarkistusmitattu, mutta aika lähellä - ikkunat puuttuu ja ovet (pl. WC) ei oo kohillaan):
Täähän on sillai nerokkaasit toteutettu, että harja on pohjois-etelä -suunnassa. Pohjoinen on kuvassa oikealle, eli makkarin ja työhuoneen takana oleva päätyseinä osoittaa pohjoiseen. Talo on kevyessä rinteessä, joka laskee etelän suuntaan. Keittiö-olkkari -päädyssä on siis etelä, enemmän ikkunoita ja laakeammin näkymää. Pohjoisen puolella on myös metsä. Kokonaisuutena makkari-työhuone -päädyn pitäisi luonnostaan olla se talon viileämpi pääty.
Keittiön seinässä, kuvassa vihreällä merkattuna on ilpin sisäyksikön paikka nro 1. Siinä se häiritsee kaikista vähiten ja puhkuu kohti olkkaria, kierrättäen ilmaa talossa myötäpäivään. Jos makkariin laittaisi sisäyksikön, minä sijoittaisin sen sinisellä merkattuun kohtaan, jolloin ilmavirta kiertää samaan suuntaan (myötäpäivään) kuin keittiöstä olkkariin puhallettuna. Samasta syystä työhuoneeseen laitettuna sisäyksikkö tulisi punaiseen kohtaan - tämä vaan ei ole millään tasolla hyväksyttävää, koska se puhkuisi suoraan meikäläisen niskaan töitä tehdessä ja sitä ei tule tapahtumaan.
Äkkiseltään voisi hyviksi paikoiksi ajatella olkkarin eteläpäädyn, mutta siellä eteen tulee vähintään ajoittain valkokangas ja pömpeli olisi metelöimässä oleskelutilassa. Ei jatkoon.
Toinen mitä äkkiä voisi pohtia, olisi työhuoneen itäseinä (ulkoseinä), mutta siinä ilmavirta olisi vastapalloon eteläpäädyn pumpun kanssa ja kun ilma on huono lämmönsiirtoaine, niin se on vielä huonompi lämmönsiirtoaine vastakkain törmäytettynä.
Hmm, ehkä yksi harkintakelpoinen paikka voisi olla työhuoneessa, makkariin vievän oven yläpuolella. Tätä pitää harkita ja miettiä.
insinörtti kirjoitti:
Vaan jos pystyt elämään kahden ulkoyksikön kanssa, niin miten olisi vyö ja henkselit? Perinteinen ILP hanskaamaan olohuoneen lämmitystä/jäähdytystä ja sitten joku muu ratkaisu hoitamaan makuu- ja työhuoneita. Nykyiset invertteripumput osaavat olla aika hiljaisia pienellä teholla toimiessaan. Ehkä tällaisen voisi makuuhuoneessakin sietää?
Ei se toinen ulkoyksikkö kovin kummoinen ongelma ole, äkkiähän sille tekee perustuksen talon pohjoispäädyn viereen. Tässä on vähän enempi väliä naapureihin kuin kaupunkitonteilla niin ei yksi lisäpömpeli maata kaada. Vähemmän ruman siitä todennäköisesti saa kuin niistä pitkistä kylmävedoista.
insinörtti kirjoitti:
Useamman huoneen jäähdytykseen voisi toimia myös tämä kanavamalli. Makuuhuoneissa pärjää pitkälle jo muutaman sadan watin tehoilla eli muutaman kymmenen l/s huonetta kohti. Kanavakoot nyt Ø160 mm luokkaa ja paluuvirtaukselle saattaa riittää jo reilumpi ovirakokin.
Kattoon asennettavalla kartiohajottajalla saisi puhalluksen säädettyä katon suuntaiseksi tai suoraan alas pelkästään kartiota pyörittelemällä. Seinäasennus vähän haasteellinen. Ilmavirrat liian pieniä säleiköille - muutoinhan homma olisi helppo säätämällä säleet tarpeen mukaan ala/yläviistoon. Ehkä vaan joku kattoon tarkoitettu, pyöreä lautasventtiili + siihen puhallussektorin rajoitin, millä tarpeen mukaan torpataan puhallus suoraan ylös- tai alaspäin?
Joo, nämä molemmat on aika samansuuntaista pohdintaa, mitä alkujaankin hain. Jäähdytyksen tärkein pointti on kuivatus ja seuraava saada sisätilaa sopivasti kuumaa viileämmäksi. Ei sisällä tartte - tai kannata - pitää 21 astetta jos kolmenkympin helteet jatkuu pitkään, kun silloin lämpötilaero vituttaa sekä ulos että sisään kulkiessa. Lämmittäessä tehontarve on selkeesti isompi, mutta sitä ei tosiaan ole edes tarkoitus taklata tyystin yhdellä tai kahdella lämpöpumpulla, vaan järkevästi mitoitettuna niillä saa järkeistettyä kustannuksia ja oikeesti kylmällä tuetaan sitten muulla lämmityksellä.
insinörtti kirjoitti:
Suodattimen puuttuessa huonepöly tukkii patterin alta vuodessa. Puhaltimeenkin käsiksipääsy voi olla melkoisen työn takana, joten kannattaa kehitellä alkuperäistä (yl. pelkkä imuroitava karkeasuodatin) parempi ratkaisu, esim. ISO säleikkö käytävän kattoon ja tämän säleikön yläpinnalle sopivankokoinen pala G3 suodatimattoa.
Joo, en meinannut että suodattimen jättäisi koko kierrosta pois, vaan korkeintaan jättää sen
koneen kyljessä olevan suodattimen pois (tai toisaalta turhaa sitäkään on pois jättää) ja laittaa erillisen suodatinkotelon koneelle tulevaan kanavaan helpommin operoitavaan kohtaan. Kun filtterin saa helpommin käsille, voi sitä vaihdella/puhdistellakin vähän useammin.
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.