Vittorio Jano kirjoitti: Kameramaailmassakin on ihan liian paljon merkkipuristeja, jotka eivät ikimaailmassa voisi kuvitellakaan kuvaavansa kuin XXX:lla. Itse ostin Canonin, koska kaapista löytyi jo samaa merkkiä oleva kinojärkkäri.
Sigma, Tamron ja muutama muu tekevät objektiiveja monien valmistajien sovitteilla. Ihan laatukamaa siinä missä merkkien omatkin putket.
Sama ajatuskulku.
Työkalu tarpeen ja mieltymysten mukaan, kameroista ja tekniikasta on vain niin helppo olla "jotakin mieltä", toisin kuin kuvista tai kuvaamisesta. Se on ehkä vähän kuin kysyisi kirjailijalta, että millä koneella kirjoitat, yhtä olennaista. Toki keskustelun Alfa-merkkipalstalla ymmärtää.
Pääasia kuitenkin on se lopputuotos, ei sitä 2000 euron eroa ainakaan web-julkaisussa välttämättä näy, isoissa paperisuurennoksessa sitten jotain näkyykin.
Tärkeintä on, että tietää ja tuntee työkalunsa ja osaa käyttää sitä sen rajoitukset ja ominaisuudet huomioon ottaen. Jokaisella on omat suosikkinsa, niinkuin autoissakin. Sitä opettelua on sitten sitä enemmän, mitä useammin vehkeitä vaihtaa. Harrasteesta tosin sekin käy, mikäs siinä, mutta se ei ole kuvausta.
Voin kuitenkin omasta kokemuksestani listata ne omasta mielestäni perusjärjestelmäkameran tärkeimmät ominaisuudet: Selkeä ja helppokäyttöinen ts. mieluusti ei n. kpl toimintoja yhden napin takana. Hyvät käsikäyttöominaisuudet, niitä tarvitaan ennemmin tai myöhemmin.
Vesi- tai roiskevesitiiviys. Selkeät merkinnät, nopeat vasteet digeissä, erityisesti laukaisu. Analogisissa se ei juuri ongelma ole ollutkaan. Pistemittaus tai väh. rajatun alueen mittaus.
Joku automaattiohjelmakin on mukava olla, aika- ja aukkoautomaatti riittävät. Hyvä pariston- ja kylmäkesto, ongelma erityisesti joissain digivehkeissä. Hyväpiirtoinen, valovoimainen optiikka, järkkäreissä helppo korjata paksulla massilla tai tyytymällä vanhempaan kalustoon.
Tavallinen salamakenkä. Optinen etsin tarkennusapuineen, hyvä manuaalitarkennus on usein nopeampi kuin huono automaatti.
Kun omaa vaatimuslistaa käy läpi, niin sittenpä pinosta jää yleensä pari mallia käteen, joista valita. Pokkarikriteerit on sitten erikseen.
Oma tuntuma ja kokeilu auttaa enemmän kuin lehtien testit, vaikka on niistäkin jotain apua. Digikameroissa käytettyä ostava voi säästää kyllä paljon, jos ei tarvitse olla ihan viimeistä mallia (usein ei tarvitse).
Kyllähän kameran kuin kameran opettelee käyttämään parissa päivässä, mutta kuvaamisen opettelu viekin sitten aikaa muutamia vuosia, itsekin ihan amatööri, kuten jokainen on voinut todeta.
Pikkuisen ot., ajankohtaista tosin jossain, mutta täällä on hienoja kuvia, ei autoista, vaan luonnonilmiöistä, varsinkin tornado ja supersolukuvat ovat mahtavia ja hienoja sommitelmiakin.
Vaikea on suomalaisen käsittää noiden myrskyjen kauneutta ja kauheutta.
Loppukevennys, höh...
Tässä vinkkiä samasta paikasta, jos olet ajatellut laittaa autoosi ilmastoinnin, hurricanes-kategoria ja eka sivu.
http://www.jimreedstock.com/
Tulipa taas löpistyä. Tiistai.
-cr