GreenThing kirjoitti:Artikkelissa puhutaan eri maitotuotteista, lähinnä raejuustojen ja rahkojen haitallisuudesta. Ei maidon haitallisuudesta yhtenä ainoana tuotteena jalosteineen.
Mutta öyhöttäminen on helpompaa, kun ei rupea erittelemään.
Sinänsä huvittavaa kun artikkelin toisessa kohdassa esitetään vaihtoehtoja leivänpäällisille ja juomille, niin suurin osa on jostain kauempaa suomeen rahdattavia tuotteita...

Tuota on tänä vuonnakin näkynyt ihan lääkäreistä lähtien. Siis otetaan ihan oikeat lähteet, mutta lainataan niitä vahingossa tai tahallaan väärin. (eikä sitä nyt tosiaan edes ollut mitään lähteitä tuossa uutisesta perusteluina)
(Itseasiassa juuri yksi tuota maidon käyttöä pahana pitävä lääkäri nimenomaan on syyllistynyt tuohon lähdeiden virheellisesti lainaamiseen, ainakin parin muun hänen kirjoitustena&kirjojansa arvostelleiden lääkärien perusteluiden mukaan.)
Aika vähän tuosta fosforin liikaa saamiseta olen itse kuullut puhuttavan. Lähinnä miusta pienten lasten kohdalla kehottettu juuri välttämään nakkijen jne jalosteiden syöttämistä. Ihan fiksua voisi totakin huomioida ruokavaliossa tuon blogin perustella. Jotain härkäpaputahnaa tai vastaavaa olen miettinytkin kokeilla leivän päällä, eikä sitä nyt leikkeileitä muutenkaan tule kovin paljoa syötyä. Juustoa kylläkin menee leivän kanssa. (tuon mukaahan se ihan ok maitotuote forforin suhteen, mutta aika rasvasiahan ne on.)
Tuosta blogista lainaten:
"Tärkein keino fosforin liiallisen saannin välttämiseksi on lopettaa kokonaan sellaisten elintarvikkeiden käyttö, joihin on lisätty fosforia lisäaineina. Pahimpia ovat sulatejuustot, mutta fosforia lisätään myös lihajalosteisiin ja kolajuomiin. Nämä eivät ole tarpeellisia elintarvikkeita ruokavaliossa, vaan sulatejuustojen sijaan on terveellisempää suosia perinteisiä kypsytettyjä juustoja.
Lihaleikkeleiden ja makkaroiden sijaan on terveellisempää syödä kokolihaa, tai leivän päälle voi levittää leikkeleiden sijaan esimerkiksi paputahnaa, avokadoa tai tahinia. Kolajuomat voi korvata esimerkiksi vedellä, kahvilla tai vihreällä teellä."
"Raejuustossa ja rahkassa on paljon enemmän fosforia kuin kalsiumia. Raejuuston kalsium/fosfori-suhde on huono, 0,35. Rahkan kalsium/fosfori-suhde on lähes yhtä kehno, 0,61.
Näitä lukuja on hyvä verrata edamjuuston, maidon, jogurtin ja vastaaviin suhteisiin, joissa kalsiumia on enemmän kuin fosforia. Edamjuuston kalsium/fosfori-suhde on 1,75, jogurtin 1,52, maidon 1,33 ja viilin 1,32 (suhteet laskettu Finelin tietojen pohjalta).
Tiedot merkitsevät käytännössä sitä, että raejuustoa ja rahkaa syömällä muutat elimistösi kalsium/fosfori-suhdetta huonommaksi. Suosittelenkin, että suosit mieluummin esimerkiksi kypsytettyjä juustoja, jogurttia ja viiliä."