Sivu 1/2

Espresso

Lähetetty: 04 Joulu 2008, 22:28
Kirjoittaja Gasolina
Millaisilla koneilla foorumilaisten espressot syntyy?
Itsellä on Kruppsin puoliautomaatti+saman firman mylly. Mylly on aika heppoista tekoa ja koneeseenkin on joutunut tekemään pientä modifikaatiota.
Oikeaa konetta tekisi kuitenkin mieli. Onko kokemuksia esim La Pavonin vipuvarsi koneista?

Re: Espresso

Lähetetty: 04 Joulu 2008, 23:03
Kirjoittaja Matti_S
Gasolina kirjoitti:Millaisilla koneilla foorumilaisten espressot syntyy?
Itsellä on Kruppsin puoliautomaatti+saman firman mylly. Mylly on aika heppoista tekoa ja koneeseenkin on joutunut tekemään pientä modifikaatiota.
Oikeaa konetta tekisi kuitenkin mieli. Onko kokemuksia esim La Pavonin vipuvarsi koneista?
Lapavonin vermeet on jees, mutta jos oikeesti meinaan koti-Baristoilusta innostua, niin suosittelen että hommaat Ranchilio Silvian ja Rockyn. Alta 500e ei kumminkaan saa muuten kummosta kuppia aikaseksi.

Noi Pavonin vehkeet ja yleensäkkin vipuvehkeet (kuten kuolaamani ja pariin kertaan melkeen hakkimani Elektran vehkeet) ovat siitä hankalia, että oppimiskäyrä on tähtitieteellinen ja laitteet kuumuvat nopeaa. Jos 2x2 laakia saa aikaseksi ilman jäähdyttelyä niin on jo onnistunut suoritus.

Itellä on modattu Gaggia Evolution (silvian vaahdotusvarrella) ja Gaggian MM -mylly jotka hommasin aloitussarjaksi. Noihin on palanut aika lailla jo rahaa ja hyviäkin shotteja tulee aika lailla, mutta turha edes haaveilla että pystyisi tekemään esmes yli kolmelle vieraalle järkiajassa juomat. Nyt onkin haaveissa ECM Giotto ja toi Rocky tai sitten Quickmillin Andrea ja toi Rocky.

Asiasta kiinnostuneille suosittelen Suomen parasta essosaittia, eli www.ristretto.fi. Varoitus että mopolla on taipumusta karata...

Lähetetty: 04 Joulu 2008, 23:11
Kirjoittaja Matti_S
Ja vielä ennenkuin joku alkaa paasata Mokapotin "alkuperäisestä" Essosta, niin sillä EI tehdä espressoa. Sillä tehdään sen kaltaista juomaa. Espresso kehitettiin 30 luvulla juuri painekeittimillä tehtäväksi (muistaakseni toi Gaggia oli sitä kehittämässä). Italiassa noiden mokapotien suosio johtuu halvasta hinnasta ja kyllähän sillä hyvää kahvia saa aikaseksi. Se ei vaan ole espressoa.

Kansainvälisen standardin mukaan espresso syntyy n 9 bar paineella uuttamalla n25cl about 92 asteista vettä 20-30 sekunnin aikana purujen lävitte (sinkkushotti).

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 01:05
Kirjoittaja Wile E. Coyote
Ihan muuteripannuun olen toistaiseksi tyytynyt. Jos kahvi on tuoretta ja laadukasta niin päihittää useimmat suomalaiset kuppilat.

Nespresson konetta joskus meinasin, mutta kun siihen käy vain ne niiden omat napit niin hautasin ajatuksen siinä pelossa että niiden kanssa on sitten naimisissa. Todella hyvää kyllä oli ja yhdessä sokkotestissä peittosi liudan kalliimpia ja tunnetumpia koneita. Oma kokemus on että tekijä vaikuttaa ikävän paljon lopputulokseen. Eli suomeksi että suomessa saa harvoin hyvää. Selvennetään sen verran että Nespresso oli harkinnassa koska niiden yksittäispatruunat on alumiinisia eli ei vanhene kahvi kaappiin kun olen reissussa.

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 08:36
Kirjoittaja -Lee-
Bialetilla omat keittelen:

http://www.bialetti.com/

eli mutteripannulla. Bialettiin saa myös hyvin varaosia.
Koneessa ei kannata pestä, kumiset tiivisteet saattavat hapertua.
Bialetti on italialaisten peruspannu.

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 08:49
Kirjoittaja Matti_S
Tjuu, Mokapoteilla saa kyllä hyvää kahvia. Ja yleensä tasalaatuista eikä oo niin nuuka puruille.

Toi Suomen kahviloiden surkea taso on kyllä harmillista. Oulussakaan ei kovin monesta paikkaa saa hyvää essoa, laadukkaasta maitovaahdosta puhumattakaan. Esmes Robertsissa on hyvää kahvia, mutta Cappuchinot on sitten hieman huttua. Onneksi latte on anteeksiantavampi ja se on ihan hyvää. Coffee Housessa taas on hyvää vaahtoa ja yrittävätpä tehä vähän latte arttiakin, mutta niillä on kuppainen automaattikeitin. Ja muualla ei sitten kannata edes yrittää tilata muuta kuin normikahvia.

Sinällään ylläri, mutta parasta lattea mitä tähän päivään mennessä olen maistanut oli Duplinissa. Paikka oli jonkun Barista World Cupissa menestyneen paikka kuulemma.

Luulisi että Suomessakin viitsittäisiin pikkasen panostaa parin illan koulutukseen kun hommataan 10k€ keittimet...

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 09:32
Kirjoittaja Wile E. Coyote
Se suurin ongelma on henkilökunnan jatkuva vaihtuvuus. Syystä taikka toisesta opit ei mene seuraaville. Eli vaikea sanoa mikä esim Kouvolan seudulla on hyvä tai huono paikka kun riippuen tekijästä noin 10 paikassa saa tuurista riippuen hyvää tahi vähemmän hyvää.

Jokin aika sitten rupesi naurattamaan kun työntekijä latasi sitä kahvaa. Oli kai opetettu tiivistämään porot. Niinhän se taitaa kuuluakin, mutta varmaan ensin olis hyvä katsoa että kahvia on oikean määrä. Kyseinen neito survoi kaikella voimallaan kaksinkertaisen(?) määrän poroja siihen yhteen kahvaan, kun kerran asiakas tilasi tupla espresson :) Kyllä mulla oli naurussa pitelemistä kun ensin ei tapahtunut mitään, ja sitten kahvia alkoi tursua kahvan kiinnityksen välistä :lol: Kovilla on ne koneet ei voi muuta sanoa.

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 10:36
Kirjoittaja Matti_S
Wile E. Coyote kirjoitti:Se suurin ongelma on henkilökunnan jatkuva vaihtuvuus. Syystä taikka toisesta opit ei mene seuraaville. Eli vaikea sanoa mikä esim Kouvolan seudulla on hyvä tai huono paikka kun riippuen tekijästä noin 10 paikassa saa tuurista riippuen hyvää tahi vähemmän hyvää.

Jokin aika sitten rupesi naurattamaan kun työntekijä latasi sitä kahvaa. Oli kai opetettu tiivistämään porot. Niinhän se taitaa kuuluakin, mutta varmaan ensin olis hyvä katsoa että kahvia on oikean määrä. Kyseinen neito survoi kaikella voimallaan kaksinkertaisen(?) määrän poroja siihen yhteen kahvaan, kun kerran asiakas tilasi tupla espresson :) Kyllä mulla oli naurussa pitelemistä kun ensin ei tapahtunut mitään, ja sitten kahvia alkoi tursua kahvan kiinnityksen välistä :lol: Kovilla on ne koneet ei voi muuta sanoa.
Jep. Ja yks normimoka mitä tehdään usein on toi grupon kopautus tamppaamoisen jälkeen. Kakku halkeaa ja kahvi lirahtaa lävitte tai ainakin kanavoituu pahasti.

Kävin kesällä helsigissä keskustan kupeessa ihan hienossa kahvilassa (melkeen 5€ tupla ja suklaa muffinssi samaa hintaluokkaa) ja ehdin jo ajatella että homma on kavereilla hallussa kunnes näin kaverin kopauttavan todella kovaa gruppoa edellisellä asiakkaalla. Tilasinkin oman tuplashottini ilman kopautusta. Ja mulla olikin n 1cm enemmän cremaa ja se oli paremman värinen :) ...

Re: Espresso

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 12:06
Kirjoittaja Gasolina
Tänne tulikin heti paljon mielenkiintoista juttua!
Oma tietämys laitteista ja tekniikoista on varsin rajallinen. Espressoa on tullut valmistettua parisen vuotta, sitä ennen keiteltiin mutteripannulla, jota käyttelen silloin tällöin edelleen. Ristretto-sivustoa on nyt kahlattu läpi ja pitää varoa sitä mopon karkaamista..
Matti_S kirjoitti:
Noi Pavonin vehkeet ja yleensäkkin vipuvehkeet (kuten kuolaamani ja pariin kertaan melkeen hakkimani Elektran vehkeet) ovat siitä hankalia, että oppimiskäyrä on tähtitieteellinen ja laitteet kuumuvat nopeaa. Jos 2x2 laakia saa aikaseksi ilman jäähdyttelyä niin on jo onnistunut suoritus.
Tämä ylikuumeneminen ilmeisesti katkaisee laitteesta virran ja homma loppuu siihen kunnes vermeet on jäähtyneet?

Re: Espresso

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 12:23
Kirjoittaja Matti_S
Gasolina kirjoitti:T
Tämä ylikuumeneminen ilmeisesti katkaisee laitteesta virran ja homma loppuu siihen kunnes vermeet on jäähtyneet?
Ei, vaan sen jälkeen kahvi maistuu raakasti palaneelta kun toi lämpötila alkaa olla kiehumispisteessä ja yli. Kuulemma virta pois ja kylmiä märkiä pyyhkeitä, vettä, jne, ovat käyttäneet viilentämiseen. Mutta hankalaahan toi on.

Esmes noilla puoliammattivermeillä (Giotto ja co) pystyy paukuttaan laaki laakin jälkeen kun ne on lämpötilavakaita + vaahdotuksen voi hoitaa yhtä aikaa lämmönvaihtimen ansiosta tai kovissä räleissä tuplaboilerin takia-> isommallekkin poppoolle saa kahvidriksut aikaan todella nopeeta. Esmes mun gaggialla menee 2 maitokahvin tekoon n 5min. Ja seuraavien valmistumiseen n 7min tosta, eli kokonaisuudessa 4 juoman tekoon 12 min. Se on jo aika pitkä aika... Kaverin Giotolla tekee 4 driksua n 2 min. Ja laatukin on vakaampaa ja kunnon mikrovaahdon tekeminen helpompaa.

Re: Espresso

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 13:45
Kirjoittaja Gasolina
Matti_S kirjoitti: Ei, vaan sen jälkeen kahvi maistuu raakasti palaneelta kun toi lämpötila alkaa olla kiehumispisteessä ja yli. Kuulemma virta pois ja kylmiä märkiä pyyhkeitä, vettä, jne, ovat käyttäneet viilentämiseen. Mutta hankalaahan toi on.
Toi onkin huonompi homma. Koneen ominaisuudet oppii tietysti ajan mittaan, mutta ehkä oitää kuitenkin katsella myös muiden valmistajien tuotteita, joissa ei moista vaivaa ole. Sinänsä hyvin Italialaiselta kuulostava ominaisuus :)

Re: Espresso

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 14:26
Kirjoittaja Matti_S
Gasolina kirjoitti: Toi onkin huonompi homma. Koneen ominaisuudet oppii tietysti ajan mittaan, mutta ehkä oitää kuitenkin katsella myös muiden valmistajien tuotteita, joissa ei moista vaivaa ole. Sinänsä hyvin Italialaiselta kuulostava ominaisuus :)
Siis voi tuota pelkästään pitää pois päältäkin, mutta jos sulla on vaikka 6 vierasta + ite, niin pakko turvautua vippaskonsteihin että kaikki saavat kahvinsa samalla tuntiluvulla.

Mutta sinällään esmes tuota Elektran Micro casa a leva -vehettä pidetään kyvyiltää sekä vaahdotuskessa että shotinlaadultaan aika lailla parhaana mitä rahalla saa. Se vaan että sekin alkaa polttaa kahvia parin shotin jälkeen. Ja ohan se kaunis... Oikeeta terästä ja messinkiä, eikä yhtään muoviosaa... oi, oi...

http://www.espressocoffeeshop.com/store ... _S1CO.html

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 15:09
Kirjoittaja Vittorio Jano
Joku lukee ajatuksia, sillä olin juuri eilen avaamassa aiheesta ketjua.

Tarkoituksena olisi hankkia joululahjaksi itselle ja vaimolle espressokeitin.

Ensiksi ajattelin marssia markettiin ja hakea tällaisen, mutta sitten joku suositteli mielummin tällaista erillisellä myllyllä (jolloin maksaisi muutaman kympin enemmän).

Saako viidellä huntilla järkevää keitintä? Automaatin helppous houkuttelisi, mutta kärsiikö laatu liikaa? En hae mitään high end-meininkiä, vaan hyvää vastinetta rahalle.

Forza Pavoni

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 15:19
Kirjoittaja lambretta
Perus-Pavonini ja minun yhteinen matka on kestänyt jo 14 vuotta.Pari tiivistettä olen vaihtanut, muuten toimii loistavasti. Suosittelen!

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 15:50
Kirjoittaja Matti_S
Vittorio Jano kirjoitti:Joku lukee ajatuksia, sillä olin juuri eilen avaamassa aiheesta ketjua.

Tarkoituksena olisi hankkia joululahjaksi itselle ja vaimolle espressokeitin.

Ensiksi ajattelin marssia markettiin ja hakea tällaisen, mutta sitten joku suositteli mielummin tällaista erillisellä myllyllä (jolloin maksaisi muutaman kympin enemmän).

Saako viidellä huntilla järkevää keitintä? Automaatin helppous houkuttelisi, mutta kärsiikö laatu liikaa? En hae mitään high end-meininkiä, vaan hyvää vastinetta rahalle.
Tosta jälkimmäisestä vermeksestä ei kommentteja, mutta jos meinaat sen 5 hunttia pistää, niin suosittelen yleisesti hintaluokassaan parhaita vermeksiä, eli toi Ranchilion Silvia + Rocky tai joku La Pavonin vipukone ja Silvia. Noi on alan lehdissä rankattu hintaluokkansa parhaiksi ja ovat todella luotettavia.

Noi automaatit on aika raakoja kompromisseja, vaativat suht paljon puhdistusta, vaahdotus on todella heikkoa ja tahtovat hajoilla. Toisaalta noiden esso on tasalaatuisen juotavaa (ei mitään erityistä, mutta voittaa noiden halpojen markettivemepeleiden kuran) ja teko helppoa. Varmaan satunnaiskäyttöön ihan ok. Lisäksi noi boilerivermeet vaatii about 30 min + lämmitysajan ennenkuin ne on käyttökelpoisia. Noita automaatteja voi käsittääkseni mm ajastaa. Toki saman voi hoitaa halvoilla pistorasiaan tyrkättävillä ajastimilla (esmes kaverilla on tollanen oman Andreansa päässä että saa aamusumpit).

Mutta varoituksena, että noita menee sitten resuksi aika tahtia. Esmes tuolla www.ristretto.fi:ssä nimimerkillä Cartman on omistanut tollasen jo vuosia ja aika usein se on saanu vehkeensä takuuseen vaihtaa/korjauttaa. Krups on siinä mielessä hyvä, että sen takuu toimii hyvin ja huoltopisteitä piisaa. Toisin kuin samoilla sisuksilla olevat kalliimmat italia-automaatit.

Mutta suosittelen sullekkin että pläristelet hetken tuota ristrettoa ja varsinkin tuota Cartmanin ketjua tuosta keittimestään. Jos ite olisin sun asemassa, niin ostaisin tollasen Silvian. Suht helppo käyttää vaikkei koossaan, maksimilaadussaan ja ulkonäössään pärjää pavonille. Mutta toi vipukeitin vaatii kuukausien työn että oikeesti saat tosta hyvää irti ja järjestelmällisen mielenlaadun.

Toisaalta jos täräyttäisit pöydälle tollasen Elektran/La Pavonin vipukoneen, niin ei ainakaan koneen ulkonäöstä jäis kii :).

edit: ja hyvää vastinetta rahalle saat ostamalla tukun kahvilippuja lähimpään laatukahvilaan. Kahviharrastus on aika tyyristä. Jos hommaat keittimen, niin joudut siirtymään kunnon vastapaahdettuihin papuihin, sillä noi keittimet on jumalattoman nuukia sen suhteen. Myös koko systeemin kriittisin osa on just jauhatus, eli mylly + pavut.

Mutta hyvää saat aikaseksi myös ostamalla jonkun kivan Bialetin mutteripannun ja kunnon myllyn kartioterillä. Esmes just Rockyn. Ostaa sitten seuraavana jouluna sen keittimen vierelle.

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 20:01
Kirjoittaja juhala
Rancilio Silvia ja Rocky ovat pölyyntyneet tuossa jo pari vuotta aika vailla käyttöä.... :roll:
Tänään pitkästä aikaa ostin papuja ja ajattelin herätellä kotibaristaa sisälläni. Oli joku gasellisilmäinen tyttö maistattelemassa paikallisessa koomarketissa.

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 20:22
Kirjoittaja Toronado
Viime jouluna lahjaksi saatu Bifinett :lol:

Lähetetty: 05 Joulu 2008, 20:47
Kirjoittaja KJS
Philips Espresso Barilla syntyy espressot ja cappuccinot.

Lähetetty: 12 Joulu 2008, 17:27
Kirjoittaja Vittorio Jano
Krups Espresseria 8050-automaatti tuli sitten pukinkonttiin hommattua. Pääpaino oli helppoudella. Toivottavasti sumppikin on kelvollista. Aattoaamuun asti ajattelin koeajoa odotella.

Lähetetty: 13 Joulu 2008, 02:59
Kirjoittaja EdotL
Metoksen ykspiippuisella väännetään. Lempinimeltään helvetinkone.

Vituttaa joka jumalan kerta kun siihen joutuu koskemaan, paitsi silloin kun tekee itselleen jonkun kahvihörpyn. Yleensä sitäkään ei silti ehdi juomaan.

Re: Espresso

Lähetetty: 14 Joulu 2008, 12:17
Kirjoittaja Alfieri
Gasolina kirjoitti:Millaisilla koneilla foorumilaisten espressot syntyy?
Itsellä on Kruppsin puoliautomaatti+saman firman mylly. Mylly on aika heppoista tekoa ja koneeseenkin on joutunut tekemään pientä modifikaatiota.
Oikeaa konetta tekisi kuitenkin mieli. Onko kokemuksia esim La Pavonin vipuvarsi koneista?
Itselläni jotain samankaltaista koneistoa. Espresso on ok kotioloissa, ei voi tietenkään verratakaan aitoihin 75 eurosentin kupposiin Saapasmaassa. Suomen kahviloiden 3 euron hintoja tiskiltä ostettuna ei voi ymmärtää. Cappucinoa ei ole tullut tehtyä vuosikausiin, edes vieraille. Grappaa sen sijaan saatan joskus lorauttaa sekaan, varsinkin pitkän illallisen päälle. Aamiaiseksi riittää cafe doppio sekoitettuna isoon mukilliseen mikrossa lämmitettyä kevytmaitoa, sillä pärjääkin hyvin iltapuolelle...

Joku tuollainen Pavonin hantaakimasiina olisi ainakin hyvän näköinen, on tullut mietittyä, kyllä.

Lähetetty: 15 Joulu 2008, 12:26
Kirjoittaja Gasolina
Suomessa saatavasta espressosta mulla on sama käsitys kuin muillakin, kunnon kupposta ei saa kovinkaan monesta paikasta. Jotenkin ammattiylpeys tuntuu olevan hakusessa kahvilayrittäjillä tai sitten asiakkaat vaan mumisevat itsekseen huonosta laadusta eivätkä anna palautetta.

Itse tykkään espressossa(kin) yksinkertaisista jutuista eli en sotke sinne maitoa tai sokeria tai ylipäänsä mitään muutakaan. Hmm, tuota grappaa voisi kyllä kokeilla lorauksen doppioon :)

Tänään tuli haettuna takuuna kolmas Krupsin mylly. Onko nämä muilla toimineet hyvin?? Myös saman firman espressokoneessa on jotenkin mennyt annoksen määritys sekaisin, laite lykkää vaikka koko säiliön tyhjäksi yhdellä painalluksella.

Lähetetty: 15 Joulu 2008, 13:14
Kirjoittaja Matti_S
Vittorio Jano kirjoitti:Krups Espresseria 8050-automaatti tuli sitten pukinkonttiin hommattua. Pääpaino oli helppoudella. Toivottavasti sumppikin on kelvollista. Aattoaamuun asti ajattelin koeajoa odotella.
Kandee sitten tyytyväisyyden varmistamiseksi hakea tuoreita papuja vaikka lähimmästä Robert's Coffeesta, jollei parempia paikkoja oo tarjolla lähimaastossa...

Lähetetty: 26 Joulu 2008, 14:27
Kirjoittaja Vittorio Jano
Pari päivää on Krups ollut käytössä, eikä kyllä toistaiseksi hankinta kaduta. Espressot, cappuccinot ja lattet syntyvät sopivan iisisti ja hyvääkin on. Pavut hommasin Tampereen keittiöelämää-liikkeestä. En nyt jaksa muista valmistajaa, enkä viitsi lähteä tarkistamaan. Välipäivinä pitänee hankkia toinen satsi.

Lähetetty: 27 Joulu 2008, 17:36
Kirjoittaja Gasolina
Vittorio Jano kirjoitti:Pari päivää on Krups ollut käytössä, eikä kyllä toistaiseksi hankinta kaduta.
Aika lailla sama fiilis oli itselläkin espressoon siirtymisen jälkeen. Nykyään ei "kuravettä" tule enää juotua kuin pakon edessä.

Lähetetty: 31 Joulu 2008, 21:25
Kirjoittaja Alfieri
Ks. albumi.

Oli "ihan pakko".

Lähetetty: 31 Joulu 2008, 22:11
Kirjoittaja Gasolina
Nyt olen kade, on se vaan hieno 8)

Lähetetty: 31 Joulu 2008, 22:53
Kirjoittaja Alfieri
sitä se nimenomaan on - ilta on mennyt ihaillessa. Mukava ylläri olisi, jos sille saisi jotakin juomisen arvoista aikaiseksi. Vuoden alusta alkaa armoton yritys...

Lähetetty: 01 Tammi 2009, 22:23
Kirjoittaja Matti_S
Alfieri kirjoitti:sitä se nimenomaan on - ilta on mennyt ihaillessa. Mukava ylläri olisi, jos sille saisi jotakin juomisen arvoista aikaiseksi. Vuoden alusta alkaa armoton yritys...
Eiköhän se se siitä. Toivottavasti on vaan mylly ja vastapaahdettuja papuja messissä. Kaupan valmiiksijauhatetuilla ei meinaan saa tollasilla vehkeillä mitään aikaseksi. Liian karkeeksi jauhettua että kestäs tuota 9 bar painetta. Ja vanhoja.

Lähetetty: 02 Tammi 2009, 10:31
Kirjoittaja Alfieri
No ensimmäinen satsi meni melkein suoraan läpi, toisella kerralla ei meinannut vipua saada miesvoimalla alas, kolmas meni jokseenkin paremmin kohdalleen, neljännessä jo vähän cremaakin...

Hommasin tuon muutamalla satasella ebaysta ja mukana oli vain tuollainen pienempi (1 kupin?) fitteri. Olisi ehkä helpompaa harjoitella isommalla? Löytyisikö täältä Stadista jokun erikoisliikkeen hyyllystä? Mitä kahvia muuten nautiskelette? Pitääkö olla 100% Arabicaa vai nimenomaan sitä juuri ei?

Lähetetty: 02 Tammi 2009, 10:55
Kirjoittaja Gasolina
Alfieri kirjoitti:Löytyisikö täältä Stadista jokun erikoisliikkeen hyyllystä?
Kannattaa kysyä ainakin Eiringiltä, sieltä saat papujakin.

Lähetetty: 02 Tammi 2009, 14:44
Kirjoittaja Alfieri
No löytyihän se tuplasuodatinkin kun otti silmän käteen... :oops:

Merkillistä miten nämä rakkaat laitteet ovatkin kaikkia milanolaisia:

La Pavoni, firma perustettu 1905, Via Parini, Milano.
Alfa Romeo, 1910, Portello, Milano.
Cinelli, (perustettin Firenzessä 1948, mutta siirtyi pian Milanoon) Via Egidio Folli, Milano.
panettone on ehdoton jouluherkku...

mihinkähän milanolaiseen lankean seuraavaksi?

Portelloon liittyen löytyi muuten minulle minulle uusia kuvia (+uutta juttua italiaksi) http://www.arocalfissima.com/portello/

vuonna 2010 onkin sitten "välttämätöntä" vierailla Milanossa..

Lähetetty: 02 Tammi 2009, 18:55
Kirjoittaja Matti_S
Alfieri kirjoitti:No ensimmäinen satsi meni melkein suoraan läpi, toisella kerralla ei meinannut vipua saada miesvoimalla alas, kolmas meni jokseenkin paremmin kohdalleen, neljännessä jo vähän cremaakin...

Hommasin tuon muutamalla satasella ebaysta ja mukana oli vain tuollainen pienempi (1 kupin?) fitteri. Olisi ehkä helpompaa harjoitella isommalla? Löytyisikö täältä Stadista jokun erikoisliikkeen hyyllystä?
Se sinkkufiltteri on aivan turha. Edes ammattilaiset ei tahdo saada tuolla kunnon shotteja aikaiseksi. Ja toivottavasti sulla on muuten tampperi?


Coffeeplease, coffeecentral ja espressivo.fi auttaa noihin välineongelmiin.
Alfieri kirjoitti: Mitä kahvia muuten nautiskelette? Pitääkö olla 100% Arabicaa vai nimenomaan sitä juuri ei?
Kokonaan Arabica-lajikkeita sisältävät paahdot on ihan jees. Se on aika vähäkofeiininen ja pehmeähkö eikä siitä irtoa paljoa cremaa. Sen sijaan Robusta on aika tipakkaa kamaa ja hieman tympeähkökin jos sitä on sekoituksessa liikaa. Se taas helposti pursuaa helposti cremaa. Kandee maistella mistä tykkää.

Lähetetty: 03 Tammi 2009, 11:29
Kirjoittaja Alfieri
ööö...eikö se sinkku ole tarkoitettu yhden ihmisen tarpeisiin ja doppio tuplatarpeeseen tai kahdelle?

Toppari on, sen verran on piipun pesääkin tullut ladattua, että panostushomma ei ole ihan outoa.

Ihan 100% Arabica ei (tähän asti ainakaan) ole ollut se suosikkini, vaan vähän terävämpää saa mielellöään olla myös joukossa.

Lähetetty: 03 Tammi 2009, 17:11
Kirjoittaja Gasolina
Alfieri kirjoitti:ööö...eikö se sinkku ole tarkoitettu yhden ihmisen tarpeisiin ja doppio tuplatarpeeseen tai kahdelle?
Pavonista en tiedä, mutta Krupsin tuplakahvalla saa doppion, mutta ei kahta kunnollista espressoa. Ainakaan minä en saa..

Lähetetty: 04 Tammi 2009, 01:36
Kirjoittaja Matti_S
Alfieri kirjoitti:ööö...eikö se sinkku ole tarkoitettu yhden ihmisen tarpeisiin ja doppio tuplatarpeeseen tai kahdelle?

Toppari on, sen verran on piipun pesääkin tullut ladattua, että panostushomma ei ole ihan outoa.

Ihan 100% Arabica ei (tähän asti ainakaan) ole ollut se suosikkini, vaan vähän terävämpää saa mielellöään olla myös joukossa.
Teoriassa juu. Mutta esmes baristakisoissa ja muutenkin käytetään lähinnä tuota tuplabaskettia. Sinkulalla on melkeen mahdotonta saada kunnon shottia aikaseksi. Toi groupheadin leveys ei oikeen sovellu tollaseen.

Ite teen yleensä kaikki kamat 2x ristretosta jonka mitta on yhteensä ehkä 40ml. Tai jos naaras tai joku muu ottaa myös, niin sitten kaks normishottia.

Mutta jos saat sua tyydyttävää settiä sinkulalla, niin anna palaa :).

Lähetetty: 04 Tammi 2009, 16:18
Kirjoittaja Wile E. Coyote
Laajennetaanpas sen verran hyvää keskustelua että mitä kahvin kanssa? Vaiko ihan sellaisenaan. Hyvän kupillisen vedän itse mielellään ihan sellaisenaan. Suklaa on hieno seuralainen, varsinkin tumma sellainen. Ja erityisesti jos se kahvi ei olekaan ihan suun mukainen :) Kyläpaikoissa tulee usein otettua "varmuudeksi" jotain kaveriksi, koska joskus on aika pahoja kokemuksia jotka yksinkertaisesti ei uppoa ilman seuralaista. Pahinta on laiha halvoista pavuista tehty kahvi kun maitoa ja sokeria en sekaan laita.

Mitkäs suklaat on suosikkeja?

Lähetetty: 04 Tammi 2009, 16:23
Kirjoittaja Vittorio Jano
No tuo kuvassa näkyvä Neuhaus nyt ainakin menisi alas ilman ongelmia.

Lähetetty: 04 Tammi 2009, 17:05
Kirjoittaja Matti_S
Ite en oo mikään makean ystävä, mutta kahvilassa helposti menee tumma suklaakonvehti tai leivos. Kotosalla kaffe menee ihan omana itsenään.

Tosin joulusuklaita on hyvä syöttää pitkin kevättä vieraille. Kun laittaa konvehdin kaffelautaselle kahvin viereen niin harvemminpa tuo siihen jää :).

Ainakin meitille osa kahvinautintoa on myös toi visuaalinen puoli. Nätit kupit ja hieman kuviota maitokaffen päälle, niin maittavuusmomentti vaan kasvaa. Tähän kuuluu myös pontentiaalinen palanpainike, kuten just toi konvehti tai leivos.

Lähetetty: 19 Maalis 2009, 19:09
Kirjoittaja Gasolina
Nostetaampa tätäkin. Stockalla jatkuu kahviteema vielä ensi viikon loppuun. Paljon alan asiantuntijoita paikalla, kannattaa ehdottomasti poiketa, jos homma kiinnostaa.
Itse sain paljon uutta infoa, mm kuulemma nämä nykyaikaiset nopeakierroksiset kahvimyllyt polttaa kahvin piloille jo jauhamisvaiheessa. No, alan oikeat harrastajat varmaan tämän tiesikin, mutta itselleni tuo oli uusi juttu.

Lähetetty: 19 Maalis 2009, 22:06
Kirjoittaja Matti_S
^Siksi suositaankin yleensä halkaisijaltaan isoja jauhinkartioita ja hidasta pyörimisnopeutta.

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 07:20
Kirjoittaja Vittorio Jano
Meikä taas sanoo moista väitettä hifistelyksi. Vähän samaa linjaa kuin Veyron-kuskin suusta kuultu "alle tuhannen hepan autoilla ei pysty ohittamaan" tai stereoharrastajan väite "ei noilla kymppitonnin kajareilla tee vielä mitään".

Tai sitten oma suu ei vain maista. Todella tyytyväinen olen itse ollut tuohon tomaattiin. On vielä ehjä (!) ja tuottaa shotin vaivatta. Päivän eka caffé justiinsa upotettu.

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 09:37
Kirjoittaja Matti_S
Vittorio Jano kirjoitti:Meikä taas sanoo moista väitettä hifistelyksi. Vähän samaa linjaa kuin Veyron-kuskin suusta kuultu "alle tuhannen hepan autoilla ei pysty ohittamaan" tai stereoharrastajan väite "ei noilla kymppitonnin kajareilla tee vielä mitään".

Tai sitten oma suu ei vain maista. Todella tyytyväinen olen itse ollut tuohon tomaattiin. On vielä ehjä (!) ja tuottaa shotin vaivatta. Päivän eka caffé justiinsa upotettu.
Ja mä väittäisin että ilman kokemusta toi on aika radikaali väite...

Mulla itellä on Gaggian perus MM tällä hetkellä. Se ottaa kiekkoja tosi raakasti jauhaessaan ja pitää pitää pausseja ettei toi kahvi oikeasti pala. Sen jo haistaa.

Esmes toinen perusmylly, mutta hyvä sellainen eli Rachilion Rocky ei tee moista (ainakaan niillä jauhatusmäärillä mitä ite oon testannu). Lisäksihän noissa on speksattu jauhatusajat mitä saa putkeen vetää.

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 12:26
Kirjoittaja Gasolina
Joo, kaipa tuon voi hyvinkin mieltää hifistelyksi. Hauska juttu silti, että takavuosien hyvään jauhamistulokseen pystyvät raskaat perusmyllyt ovat nykypäivän hifistelyä, kun kiinanrimpula on se alan standardi.

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 12:39
Kirjoittaja Matti_S
Gasolina kirjoitti:Joo, kaipa tuon voi hyvinkin mieltää hifistelyksi. Hauska juttu silti, että takavuosien hyvään jauhamistulokseen pystyvät raskaat perusmyllyt ovat nykypäivän hifistelyä, kun kiinanrimpula on se alan standardi.
Tjoo, kyllä hyvä käsikäyttöinen kartioteräinen mylly pesee tollasen paskan sähkömyllyn mennen, tullen ja palatessa.

Toi oma mylly on Italialainen, mutta ei mikään häävi. Päivityslistalla toi on ollut jo kolmatta vuotta, mutta jotenkin sitä rahaa on tullut aina muuhun allokoitua :). Eikä toi missään nimessä ole mikään standardi...

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 14:03
Kirjoittaja Gasolina
Matti_S kirjoitti: Toi oma mylly on Italialainen, mutta ei mikään häävi. Päivityslistalla toi on ollut jo kolmatta vuotta, mutta jotenkin sitä rahaa on tullut aina muuhun allokoitua :). Eikä toi missään nimessä ole mikään standardi...
Standardilla tarkoitin vaikka tuollaista itselläni olevaa Krupsia. Kyllähän sekin niin kauan menee, kun saan takuusta uuden, vanhan posahtaessa. Sitten, kun en enää saa niin en taatusti osta laitetta jonka käyttöikä tuntuu olevan puoli vuotta tai alle.

Lähetetty: 20 Maalis 2009, 15:03
Kirjoittaja Vittorio Jano
Matti_S kirjoitti:Ja mä väittäisin että ilman kokemusta toi on aika radikaali väite...
Kenties, mutta pointtini oli se, että iso osa juuri meistä kokemattomista juo sitä paskemmallakin myllyllä jauhettua kahvia aivan tyytyväisenä. Itse kuulun juuri tähän joukkoon.

Kompromissien taidettahan nämä kaikki asiat ovat. Jos sitä hommaa joka asiaan ne absoluuttista huippua edustavat vehkeet, niin äkkiä tulee konkurssi.

Lähetetty: 10 Elo 2009, 19:05
Kirjoittaja Gasolina
Jonkin aikaa itseani on harmittanut, että maastofillari ym retkillä jää helposti espressot saamatta. Nyt kaverini oli hankkinut pienen ja kätevän mukana kulkevan koneen. Laitteella saa jopa kohtuu hyvää tavaraa aikaiseksi. Vesi tosin pitää keittää erikseen.
Lisää tietoa laitteesta: http://www.handpresso.fr/index.html

Lähetetty: 10 Elo 2009, 19:35
Kirjoittaja Vittorio Jano
Pitkästä aikaa eteen tuotiin ravintolassa lähes luokatonta espressoa. Oli kuin laihahkoa suodatinkahvia pikkumukista. Tämä tapahtui asuinpaikkakunnan muutoin ihan siedettävässä ruokalassa, jota alfistitkin tapahtumissaan ovat suosineet.

Kotirintamalla Bosch jauhaa ja pöhisee edelleen vallan mainiosti. Kesän aikana on tullut päivittäin juotua laitteella työstettyä voimajuomaa.

Uusimmat pavut ostin Lidlistä, kun niitä jossakin kehuttiin.

Lähetetty: 12 Elo 2009, 22:21
Kirjoittaja Gasolina
^Jokos Lidlin pavut on jalostettu juomaksi ja, jos on niin millaista syntyi?