Sivu 1/1
Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 15 Syys 2012, 15:30
Kirjoittaja Alfissimo
Eipä muistunut mitään aihetta sivuavaa ketjua mieleeni, niin avasinpa uuden.
Monet varmaan muistavat allekirjoittaneen vuosi sitten vaihtaneen työpaikkaa, eikä työssä sinänsä vikaa ole, mutta viime aikojen yksityiselämän muutosten vuoksi kaikkien elämää helpottaisi, mikäli olisin töissä/koulussa hieman lähempänä.
Työpaikan vaihtamisen vaihtoehtona on viime viikkoina enemmän ja enemmän kirkastunut ajatus ja kiinnostus kokonaan uuden ammatin opiskeluun ja ajattelin aiheen jakaa muidenkin kanssa. Jos ei muuten, niin saattaapa aiheesta hyötyä olla jollekin muullekin ja saa samalla hieman ulkopuolistenkin näkemyksiä ja tietoa oman pohdiskelun tueksi, kun palstalla kuitenkin on enemmänkin ja työnkin ohessa opiskelleita.
Ammatinvalinta ja opiskelulinja on omassa pääkopassa jo melkolailla selkiytynyt, jos koulun penkille päättäisin lähteä ja siis valintakokeista läpi pääsisin.
Muita mietinnän aiheita tietysti ikuisuuskysymykseksi nouseva raha ja sen riittävyys opiskeluaikana. Kysymyksiä, joihin en vielä ole saanut vastauksia on useita alkaen siitä, että saisinko yksin omistusasunnossa asuvana ja pankkilainaa maksavana opiskelijana opintotukea, asumistukea yms. muita tukia opiskelujen ohessa työskentelyn lisäksi? Mitä tukia? Olen ymmärtänyt, että opintovapaata hakiessani olisin oikeutettu ansiosidonnaisen suuruiseen "opintotukeen", mikä sitten viralliselta nimeltään onkaan.
Vapaa sana ja ehdotuksia eri vaihtoehdoista. Kaikista kokemuksista on hyötyä yhtälailla minulle ja mahdollisesti muillekin saman asian kanssa painiville.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 15 Syys 2012, 15:42
Kirjoittaja Aquatica
Opintotukeen ja opintorahaan ainakin, tosin opintolainaa joutuisit mitä varmimmin hakemaan myös ennen niiden myöntämistä. Tulot vaikuttaa merkittävästi tukien suuruuteen ja määrään... Parhaimmin asiaan varmaan luulisi löytyvän Kelan konttorista tietoa, tosin omat kokemukset heidän tietotasostaan on vähintäänkin huonot. Myös korkeamman asteen koulutuslaitosten opinto-ohjaajat yleisesti tietää hyvin noi tukiasiat, mitä voi hakea, mitä kannattaa hakea ja milloin.
Nimimerkillä: Kela maksoi minulle '07 opintotukea 27euroa kuukaudessa, vaikka 21-vuotta täyttäneenä ei olisi vanhempien tuloja laisinkaan laskea mukaan: edes silloin, kun asuin vielä vanhempien luona. En tajunnut valittaa asiasta, eipä sieltä koskaan sitten tullut takautuvasti väärin perustein maksamatta jättämisistä mitään. Eli tarkkana pitää olla.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 15 Syys 2012, 19:14
Kirjoittaja grende
Koulutusrahasto (
http://www.koulutusrahasto.fi/" onclick="window.open(this.href);return false; ) maksaa aikuisopiskelijalle aikuiskoulutustukea. Juju tuossa on se että opiskelijan tulee olla työsuhteessa ja siitä opintovapaalla; ja se on tosiaan ansioihin perustuva se raha mitä sieltä saa. 8 vuotta työhistoriaa taisi olla minimi.
Kannattaa tutustua tarkemmin.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 16 Syys 2012, 00:01
Kirjoittaja fahlsjy
Jos sulla on riittävästi työelämää takana niin selvitä myös vuorotteluvapaan mahdollisuus. Esim. vuoden vuorotteluvapaallahan voi tehdä ihan mitä huvittaa, vaikka opiskella. Turvallinen vaihtoehto koska rahaa tulee kuitenkin jonkinverran ja on duunipaikka odottamassa jos ei opiskelut maistukkaan.
Vuoden jälkeen voi sitten tehdä päätöksiä jatkaako opiskeluja vai palaako vanhaan duuniin..
Voisiko jopa kikkailla että olisi vuorotteluvapaan jälkeen jonkin aikaa duunissa (kesän?) ja jäisi sen jälkeen opintovapaalle??
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 27 Syys 2013, 23:13
Kirjoittaja Alfissimo
Ensimmäisestä viestistä on tilanne sen verran muuttunut, että tuolloisesta työelämästä koulun penkille vaihtaminen ei vain ollut realistinen vaihtoehto, mutta nyt töiden taas loppuessa on ajatus mielessä muuttunut jatkuvasti realistisemmaksi ja ensimmäisessä viestissä mainittua alakaan ei ole mielestä miksikään muuttunut.
Nykymaailman taloustilanteessa hyppy pois oravanpyörästä ja uuden alan opiskelu vielä kolmekymppisenä ei ole mahdoton ajatus ja koulun jälkeen on moni asia ehtinyt muuttumaan. Ensimmäinen palikka palapelissä on siis siirretty ja yhteishakuun laitettu tiedot sisään. Nyt siis vain odotellaan, mitä todistuksia haluavat ja alkaisi valintakokeisiin valmistautuminen. Eri asia sitten niistä läpipääseminen ja myös niihin pääseminenkin, mutta eipähän tarvitse enää miettiä, hakeako vai ei. Nyt on haettu.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 27 Syys 2013, 23:17
Kirjoittaja Aquatica
Se on mukavaa, kun asiat menee etiäpäin. Mikäs mahtaa olla ala, kun se ei selviä noista?
Itsehän tein ratkaisun #2, eli lähdin aikuiskoulutukseen. Ihan kiva, kun pääsee tekemään jotain eikä liikaa istuta luokassa nenää kaivamassa...
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 02 Loka 2013, 18:27
Kirjoittaja Toner
Täältä löytyy myös yksi aikuisopiskeluun innostunut kolmekymppinen nakkisormi. Kouluttauduin nuorempana IT-alan huoltohommiin, josta siirryin töiden loputtua automyynnin pariin. Autoalan provisiopalkka ja muutenkin tietty "paskanpuhuminen" eivät oikein sopineet minulle, joten päätin reilu vuosi sitten hakea rakennusalan yhteiskoulutukseen. No, sain opiskelupaikan ja ensi kuussa tulee vuosi täyteen siitä, kun koulutuksen aloitin. Mielenkiintoista ja työnomaista puuhaahan tämä opiskeluaika on ollut ja sopiikin meikäläiselle paljon perinteistä nenä-kiinni-kirjassa -opiskelua paremmin. Helmikuun lopussa olisi tarkoitus saada paperit ulos ja työpaikkakin taitaa jo olla tiedossa. Rakennusalahan yleensä on aika aallonpohjalla nyt, mutta itse valitsin korjausrakentamisen puolen ja siinä tuntuu puuhaa riittävän. Liitto maksaa ansiosidonnaista koulun loppuun saakka, joten taloudellisestikin tässä on pärjätty. Jos vaan vähänkin on mielenkiintoa ja rohkeutta ottaa askel kohti aikuiskoulutusta, niin suosittelen!
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 02 Loka 2013, 21:51
Kirjoittaja MarcusV
Itse hyppäsin lukion jälkeen myyntihommiin joita tein seitsemän vuotta kunnes päätin lopulta hommata jonkun loppututkinnon, oma (kallis) asunto ja auto+kallis harrastus ei olisi mitenkään mahdollistanut koulunpenkille hyppäämistä koska mieluummin kuolen kun luovun tietystä tulotasosta joten aloitin oppisopimuksen, kaksi vuotta kohta lusittu tieto ja tietoliikennetekniikan perustutkinto taskussa. Kokoajan saanut ihan kohtalaista palkkaa joka on tietysti tapauskohtaista mutta itse sain sovittua aika hyvin asiat. Hommat jatkuu samassa yrityksessä vakituisena mutta vielä huomattavasti helmekkäimmissä hommissa josta en vaihtaisi pois. Koulussa käynyt 2-4 päivää kuukaudessa ja siitäkin saanut täyden liksan, näyttötutkintoja sitten jokunen kappale käyty suorittamassa koululla
Voin kyllä suositella kaikille joille 2-3 vuoden istuminen käytännön ammatiin ei ole mahdollisuus, ja myöhemmin lisätutkintojakin voi käydä oppisopimuksella moniin hommiin ja monet firmat vielä työllistävät koulutuksen jälkeenkin etenkin jos/kun saavat itse vaikuttaa koulutuksen sisältöön saadaseen sellaisen kaverin hommiin josta on heille eniten hyötyä. Koulutuksen jälkeen olet automaattisesti monissa ammateissa pätevämpi kun kolme vuotta koulunpenkillä istunut joten palkan saat neuvoteltua myös sen mukaan että olet ollut jo käytännössä pari vuotta alalla.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 02 Loka 2013, 22:14
Kirjoittaja Toner
Jännää huomata, että perustutkinto riittää pääkaupunkiseudulla(?). Mulla on ollut 6 vuotta saman alan ammattitutkinto + kolmen vuoden ajan ICT Pro -jatkotutkinto, eikä niillä ole ollut mitään saumaa saada enää alan töitä täältä Suomineidon persreiän alueelta
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 02 Loka 2013, 22:21
Kirjoittaja h_lauri
^Toner ei paljastanut ikäänsä, alle 45?. Mut joo, työllistyminen IT-alalle edellyttää joko sopeutumista alle kahden tonnin liksaan ja alle 6 kuukauden sopimuksiin. Eikä sittenkään voi olla varmaa, tuleeko valituksi ja jos, loppuuko sekin homma kesken.
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 02 Loka 2013, 22:23
Kirjoittaja Toner
Toner kirjoitti:Täältä löytyy myös yksi aikuisopiskeluun innostunut kolmekymppinen nakkisormi.
Melkein voisi sanoa, että v. 2007 tuli päivässä saman verran huoltokeikkoja, kuin v. 2010 tuli viikossa. Ulkomaille ne nykyään tuntuvat kaikki härvelit lähtevän korjattavaksi...
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 03 Loka 2013, 18:52
Kirjoittaja MarcusV
Toner kirjoitti:Jännää huomata, että perustutkinto riittää pääkaupunkiseudulla(?). Mulla on ollut 6 vuotta saman alan ammattitutkinto + kolmen vuoden ajan ICT Pro -jatkotutkinto, eikä niillä ole ollut mitään saumaa saada enää alan töitä täältä Suomineidon persreiän alueelta
Ei mulla ainakaan oo tutkinnosta jääny kiinni, tosin on sitten ihan kiitettävästi peruskokemusta, perustasoa parempi kielitaito ja ennenkaikkea hyvät puhelahjat
Suhteilla ne työpaikat nykyään saadaan muutenkin, ilman sitä ei varmaan tarviis tehä mitään perushommaa kummempaa jos sitäkään.. Ja tietty sitten kun mennään neljänkympin kieppeille niin alkaa työllistymismahdollisuudet huonontumaan, meilläkin 50v täyttäneet vääntää nyt hiki hatussa ammattitutkintoa kolme iltaa viikossa työn päälle etteivät jää jalkoihin. Ehkä jossain vaiheessa itsekin jatkokouluttaudun, saahan siitä jonkinlaisen lisän tuntipalkkaansa, onko nyt euron puoltoista per tunti joka tietty tuntuu sekin vuositasolla kun sen saisi jopa vaan vuoden panostuksella.. Tietty jos olet datanomi niin niitä on aika paljon yli tarpeen täälläkin ja tuo ylläoleva 6kk työsuhteet.yms koskee kyllä moniakin ylläpito ja tukitehtävissä toimivaa tuttuani..
Re: Opiskelua aikuisiällä-pohdintaa
Lähetetty: 24 Loka 2013, 19:41
Kirjoittaja Alfissimo
Noniin tämä taas jäänyt vaille huomiota, mutta tämä päiväpä menikin valintakokeissa. Olipas uusi kokemus ja jos ei läpi pääse, niin onpahan ainakin yhtä kokemusta viisaampi. Ainakin puhdas omatunto siitä, että on ainakin yrittänyt ja ottanut sen todellisen askeleen. Ei niin, että vain puhuisi asiasta, mutta ei missään vaiheessa tekisi asian eteen mitään. (
joo, just niinkuin mun QV-projekti )
Aquatica kirjoitti:Mikäs mahtaa olla ala?
Kas, tällainenkin kysymys oli. Fysioterapeuttihan olisi lopputulema, mikäli koulutukseen pääsee ja asiat etenisi suunnitellusti. Opiskelujen edetessä olisi useampia erikoistumisvaihtoehtoja ja mahdollisen valmistumisen jälkeen itseopiskelulla vaikka ja kuinka paljon lisää.
Saas näkee ny si kui käy.