Onkos palstalla elektroniikkaa harrastavia? Tarkoitan siis lähinnä sellaisia, jotka rakentelevat härveleitä itse?
Itselläni viime vuosina ollut vähän hiljaista sillä saralla, mitä nyt pieniä modauksia on tullut tehtyä joihinkin laitteisiin (lisää liitäntöjä yms). Vahvistimia tuli joskus rakenneltua, mutta siinähän nyt ei sinänsä ole mitään järkeä. Yksi putki-etunen ollut rakenteilla kymmenisen vuotta, ehkäpä sekin joskus valmistuu.
Mutta eilen sain kuningasidean: Mulla on yksi ylimääräinen 156:n nopeusmittari ja siitäpä meinasin ruveta väsäämään saunaan lämpömittaria. Ei ainakaan lopu lukemat kesken Tekninen toteutus on vielä täysin suunnitteluasteella, mutta tarkoitus olisi saada originaalit taustavalot palamaan ja mittari näyttämään kohtuullisen tarkasti oikeita lukemia. Eipä ole ainakaan kellään samanlaista löylymittaria!
Ei nyt mitään jäätävää täälläkään, johkin vehkeisiin koitetaan saada uudet savut sisään ja jotakin koitettu rakennella. Lähinnä jotain vakionopeussäädin / auto ele juttuja, semmossten spesiaali tietokoneiden korjailua (vanhojen kone sovellus tietokoneiden ym). Eber / webasto puuhasteluja, gsm startteja ym.
Siis Suomeksi tina paakuilla laitteiden lopullista tuhoamista
Itselläni sellainen tausta, että joskus varhaisteininä aloin kaikenlaista vilkkuvaloa näpertelemään. Myöhemmin elektroniikasta tuli jopa ammattikin, mutta viime aikoina kun ei ole työn puolesta tarvinnut niin paljoa tinailla, niin on alkanut taas kiinnostaa vanhan harrastuksen lämmitteleminen. Toki kaikkien kavereiden digiboksit, telkkarit, pleikkarit, ym. härpättimet on tullut korjailtua jatkuvasti vuosien varrellakin. Jospa se tästä lähtis taas kun viimein saadaan kämppä jossa on jopa ns. "työhuone".
Joskus olen nähnyt saunassa auton nopeusmittarista tehdyn lämpömittarin, mutta siinä oli viisarin akseli otettu ihan tuollaisesta: (ei siis tue elektroniikkaharrastusta, jos sähköisen haluaa voisiko hyödyntää mahdollisesti olemassa olevaa ledivalaistuksen virtalähdettä?)
Kiinnostusta olisi, mutta osaaminen puuttuu... Nurkkiin on silti tullut kerättyä kaikenlaista toimimatonta härpäkettä harjoitusyksilöiksi. Antenninviritin, joka ei viritä ja muuten hyvä radio, mutta mitään ei kuulu (klassinen Philips Philetta). Sitten on vielä natsisaksalainen putkiradio, jossa hienoinen kosketushäiriö kaiuttimessa. Muuten putsaamalla siitä tuli täysin soiva peli. Tuhon aiheuttamisen pelko kuitenkin toistaiseksi intoa suurempi.
Elämä on kuin koppimopo, välillä tuntuu että menee lujaa mutta todellisuudessa isommat jyrää alleen
^^Ehdottomasti aion käyttää alkuperäistä viisaria ja saada taustavalot palamaan, joten sähköinen mittaus on ainoa vaihtoehtoni. Virran syöttö on vielä harkinnassa, pitää vähän miettiä vielä tekiskö paristokäyttöisen, jolloin siihen tarvittaisiin todennäköisesti myös virtakytkin, vai miten asian hoitais...
Tuleehan tuota harrastettua. Lähinnä tulee modattua valmiita laitoksia ja korjailtua rikkoutunutta kodinelektroniikkaa. Viimeisimpänä tuli juoteltua kiinan RC-mankkaan taustavalo-, simu- ja ohjelmointi-modit. Korjauksista viimeisimpänä omaan käyttöön Sampparin LED-töllö.
Papereissa lukee ele-asentaja, mutta oppi on tullu lähinnä itse harrastaessa.
Jakke, laita vaan patterilla ja virtakytkimeksi joku bimetallisysteemi, jotta lähtee käyntiin itsestään saunan lämmetessä ja sammuu taas viilentyessä. Näin ei tule virtakytkimen kääntelyä unohdettua. Valaistuksen virtamäärät kannattaa laskea huolella patterin kestoiän optimoimiseksi - ehkä ledisarja olisi hyvä vaihtoehto. Pelimiehen veto olisi lykätä LDR-pohjaista ohjausta ledeille joko sammuttamaan tai kirkastamaan (ihan kumman itte kokee paremmaksi ideaksi) jos saunassa on muuten valot päällä. Muista myös lopulta varmistaa jollain tavalla, ettei saunan kosteus pääse turmelemaan metalli- ja sähköosia.
Jotain pientä on lähinnä analogipuolella tullut puuhasteltua aikain saatossa. Jatkuvasti tosin tuntuu siltä, että ihan liian vähän.
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.
Jakke kirjoitti:tekiskö paristokäyttöisen, jolloin siihen tarvittaisiin todennäköisesti myös virtakytkin, vai miten asian hoitais...
Kyllähän sen automaattinen pitää olla, eli virtakytkimen tilalle jokin lämpökytkin/termostaatti joka kytkee mittarin toimimaan kun saunan nopeus on esim. "30km/h" Tai jokin vastaava ratkaisu.
Jakke kirjoitti:tekiskö paristokäyttöisen, jolloin siihen tarvittaisiin todennäköisesti myös virtakytkin, vai miten asian hoitais...
Kyllähän sen automaattinen pitää olla, eli virtakytkimen tilalle jokin lämpökytkin/termostaatti joka kytkee mittarin toimimaan kun saunan nopeus on esim. "30km/h" Tai jokin vastaava ratkaisu.
En varsinaisesti elektroniikkaa harrasta, mutta olen rakentanut vanhasta hitsausmuuntajasta tasasuuntajakoneen. Tähän käytin 4 isoa diodia, pari kondensaattoria sekä kuristimeksi 40 metriä 4,5:n mm:n kuparista käämilankaa.
Palaa alumiini ja valurautapuikot paremmin kuin kempin invertterillä
Tuon edellämainitun tein osittain siksi, kun käytössäni ei hitsausinvertterit kauaa kestäneet/alumiinipuikko palanut toivotulla tavalla.
Tuon lisäksi olen rakentanut pari transistorilla ja potentiometrillä toteutettua auton sisäilmapuhaltimen nopeuden säätöpalikkaa.
Ja jotain pieniä korjauksia elektronisiin laitteisiin, missä vika on ollut silmillä havaittavissa.
En sitten tiedä onko tämä mun touhuni elektoriikkaharrastelua..mutta siis LED taskuvalaisimia on tullut valmistettua esim modaamalla "mummon" vanhaan metalliseen taskulamppuun (4.5v patterilla) Cree XP-G lediä käyttäen ja virtana 350mA. Jykevempi lamppu pitää sisällään Bridgelux ES sarjan 1200lm COB-ledin (1000mA). Kummassakin luonnollisesti led-driverit eikä vastuspatentteja..
Tarkoituksena on vielä valjastaa Bridgelux RS sarjan 5000lm COB mahdollisimman kompaktiin kuoriin tulevan parin kuukauden aikana
Joskus aikanaan jotain... Viimeaikona miettinyt lähinnä Ultraääni pesurin rakentamista... 10kpl 44Khz elementtejä, niille sopiva vahvistin ja joku mikä pystyy työntämään ulos tasasta 44Khz taajuutta...
Netissä oli vähän DIY ohjeitakin, mutta osat kustantaa sen verran ettei ole vielä ollut varaa tarttua kolviin.
Harrastusta, koulutusta ja töitä myös täällä. Kiinnostus lähti ääni- ja soitinlaitteista ja hiljalleen on mennyt tietoliikenteen kautta digitaalitekniikan ja ohjauksen puolelle. Jokatapauksessa jotain kouriin/korviin/silmiin tuntuvaa sen pitää olla, eikä vain virtuaalista.
Softa on kyllä yleensä valitettavasti kuitenkin edullisin ratkaisu moneen ongelmaan.
OP liittyen, millainen 156 (tai muu) nopeusmittari (tai muu) on rakenteeltaan? Kiertokäämi, "älykäs", jotain muuta?
Viimeksi muokannut flapjack, 22 Tammi 2013, 11:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
We are healthy only to the extent that our ideas are humane.
Mukava olisi näperrellä, mutta osaamispuoli on huonompi. Ei meinaa tulla mitään edes obd johdon kolvaamisesta, tiedä sitten on vika kolvissa vai tekijässä.
156:sta en tiedä, mutta useimmat 90- ja 2000-luvun nopeusmittarit taitavat syödä PWM-signaalia. Kiertokäämimittarille kelpaa myös puhdas DC-signaali.
PTC- tai NTC-vastuksen ongelmana on epälineaarisuus. Linearisoinnin voi tietysti nähdä vain harrastamisena - onhan se tehtävissä eikä edes vaikeaa, ei siinä mitään. Hiukan helpompi tapa on käyttää puolijohdeanturia, josta saa valmiiksi lineaarisen jännitesignaalin ulos. Kiertokäämimittari ei vaadi kuin vahvistimen väliin. Jos mittarissa on liikaa älyä ja se haluaa PWM:ää, sitä saa joko helposti mikrokontrollerilla tai hieman päätä raapimalla analogisesti. Itse valitsisin jälkimmäisen tien ihan puhtaasti harrastamisen takia.
Matkamittari varmaan sitten mittaamaan saunomisaikaa? Trippimittari nollautumaan aina saunan jäähdyttyä ja matkamittari mittaa kertymää...
Mulla on kotona käytännössä täysverinen el-paja joka tosin muuttaa piakkoin uuteen halliin.
Väsäsin joskus AVR:llä pulikan joka lukee nopeustietoa GPS-vastaanottimen datasta ja ajaa sen perusteella 156 nopeusmittaria. Kätevä veneeseen, fillariin, mihin vaan
156 nopeusmittari:
Liitin A, pinni 11
1rpm=1,93m ; 7imp/rpm ; joten käytännössä mittari näyttää Hz/Km
Ensiksi tuli mieleen, että ainakin msp430 piireissä olis monessa sekä ajastimet (pwm) että ADC ja sisäinen lämpöanturi. Devkit ja pari näytepiiriä maksaa $4.30. Lämpötila-alue ja mittarin virrankulutus voi olla paras tarkistaa, mutta muuten vois päästä aika vähällä. Muutenkin virta on tuollaiselle laitteelle monesti hankalimpia osia.
Kaksoismetalli, nestepatsas, jouhi ym mittarit tietyti voittaa tässäkin asiassa
We are healthy only to the extent that our ideas are humane.
katiska kirjoitti:Mulla on kotona käytännössä täysverinen el-paja joka tosin muuttaa piakkoin uuteen halliin.
Väsäsin joskus AVR:llä pulikan joka lukee nopeustietoa GPS-vastaanottimen datasta ja ajaa sen perusteella 156 nopeusmittaria. Kätevä veneeseen, fillariin, mihin vaan
156 nopeusmittari:
Liitin A, pinni 11
1rpm=1,93m ; 7imp/rpm ; joten käytännössä mittari näyttää Hz/Km
Hetkinen... Selvennäs vähän mitä tuo 7imp/rpm tarkoittaa?
Katoin, että näyttäis olevan kaikenlaisia simppeleitä mikropiirejä jotka muuttaa lämpötilan suoraan pwm:ksi suht lineaarisesti. Nyt kun vaan tietäis ton esim. 80km/h vastaavan taajuuden , niin helppo olis rakentaa ohjaus. Mistä sä ton Hz/Km sait? (Hz per km/h vissiin...?)
Mulla olis jemmassa joku Technicsin 70-80-luvun vahvistin, joka kärsii rätinää aiheuttavista säätimistä ja katoavasta äänestä. Varmaan potikat kaipaavat puhdistusta ainakin. Ei lähistöllä olisi kaveria jolla on ymmärrystä tuollaisten huoltamiseen?
Jakke kirjoitti:Hetkinen... Selvennäs vähän mitä tuo 7imp/rpm tarkoittaa?
1,93 m/rpm tarkoittanee renkaan vierinkehää, eli auto kulkee tuon matkan yhdellä pyörän pyörähdyksellä (nimellisellä vakiorengaskoolla). Yhdeltä täydeltä pyörähdykseltä tulee aina 7 pulssia. Siten 80 km/h eli 22,2 m/s ajettaessa tulee 22,2 m/s / 1,93 m * 7 = 80 pulssia sekunnissa. Tuon mittarin kanssa ei siis tarvita PWM-signaalia, vaan taajuutta. Käytännössä siis ajat mittariin taajuutta, joka on hertzeinä suoraan saunan lämpötila asteina. Jänniteestä taajuutta tekeviä V/F-muuntimia löytyy valmiina, tai sellaisen voi tehdä itse joko mikrokontrollerilla tai old school -hengessä opareilla ym., kumpi sitten miellyttävämmältä tuntuu.
Jakke kirjoitti:Hetkinen... Selvennäs vähän mitä tuo 7imp/rpm tarkoittaa?
1,93 m/rpm tarkoittanee renkaan vierinkehää, eli auto kulkee tuon matkan yhdellä pyörän pyörähdyksellä (nimellisellä vakiorengaskoolla). Yhdeltä täydeltä pyörähdykseltä tulee aina 7 pulssia. Siten 80 km/h eli 22,2 m/s ajettaessa tulee 22,2 m/s / 1,93 m * 7 = 80 pulssia sekunnissa. Tuon mittarin kanssa ei siis tarvita PWM-signaalia, vaan taajuutta. Käytännössä siis ajat mittariin taajuutta, joka on hertzeinä suoraan saunan lämpötila asteina. Jänniteestä taajuutta tekeviä V/F-muuntimia löytyy valmiina, tai sellaisen voi tehdä itse joko mikrokontrollerilla tai old school -hengessä opareilla ym., kumpi sitten miellyttävämmältä tuntuu.
No tämäpäs onkin sitten helppo nakki Mites jos tätä pulssia syötän tohon nastaan 11, niin tarviikohan mittarin elektroniikka myös kahtatoista volttia johonkin? En oo vielä katellut mittarin piirilevyä sen tarkemmin, mutta olettaisin, että joku 5v regulaattori sieltä löytyy kuitenkin jolla varsinainen käyttöjännite asetellaan...
Juuri näillä minuuteilla menossa Peavey Classic 30 kitaravahvistimen ehjäys. Yksi huono juotos ainakin löytynyt, toivottavasti korjaantuu kunhan saa tehtyä sen uusiksi. Harrastuksesta ei voi puhua koska ihan pakon edessä ja haluttomasti tässä sohin kolvillla. Pitäkää nyt joku kumminki peukkua että vanha pömpeli ehjääntyisi
Jakke kirjoitti:
Tuohan alkaa kuulostaa jo ammattilaismeiningiltä
Jep!
Peavey näyttäis futaavan hienosti. Vikahan oli semmoinen että (useimmiten) särökanava muuttui ohueksi siritykseksi tai hävisi kokonaan kunhan putket vaan sai kuumaksi. Puolen tuntia on Classicci tossa nyt totellut Gibsonia ilman hyytymisiä; enköhän palkitse itteni ottamalla vielä yhden asennusolusen!
Omatkin sähköharrastukset lähinna kitaroihin liittyy.. Kitaroita tullut muutamia koottua ja sähköjä ja mikkejä vaihdellut. Ja pari säröpedaalia rakennellut.