Tuomas K kirjoitti:Mitäs täällä ajatellaan rintamamiestaloista?
Yleensä selkeät huoneet, tulipes(i)ä talon keskikohdan tietämillä ja ns. vakiopohja on perustoimiva pohjaratkaisu. Siinä määrin tykkään, että vieläkään ei harmita että 2007 vedin nimen alle kauppakirjaan.
Tuomas K kirjoitti:
Yhtä sellaista kävin katsomassa ja jonkinlainen kiinnostus heräsi, vaikka siitä väistämättä jonkinlainen työmaa tulisikin riesaksi.
Asumuksen ylläpito pitää
aina joko tehdä itse tai ulkoistaa rahalla. Taloyhtiöissä on käytännössä aina ulkoistettu rahalla vähintään isoilta osin, omakotitalossa toisaalta voi säästää tekemällä itse, toisaalta teettämisen kustannukset voi olla taloyhtiötä isompia, kun ei saa yhtiön massaa ja synergiaetuja hyödynnettyä.
Tuomas K kirjoitti:Asuinkerrokset oli ehjät ja melko hyväkuntoiset eli talo on täysin asuttavassa kunnossa.
Isohko plussa, tosin kuten joku jo totesi, kannattaa miettiä ja tsekata ne ikkunat ja seinät toki muutenkin. Myös putket ja sähköt on helposti vaikuttavia tekijöitä. Jos lisäeristystä ja ikkunaremppaa ei ole tehty ja lämmitys on sähköllä, kannattaa pistää talven sähkölaskuja varten pari euroa säästötilille. Mulla on alakerta lisäeristetty ja siellä ikkunat rempattu ja yläkerrassakin ikkunat tiivistetty, joten 400e/kk sähkölasku on vielä puhkomatta. Lähelle on päästy, ennätys on 396e.
Tuomas K kirjoitti:Kunnon kylpyhuonetta siellä kuitenkaan ei ollut ja sauna oli melkolailla alkuperäisesä 50-luvun kuosissa ja kuntokin sellainen ettei ole paljon rempattu. Kellari oli suurelta osin maapohjainen ja yhdeltä sivulta puuttui salaojat, lopputulos oli että sieltä maapohjan kautta tulee vesi sisään.
Vanhakin sauna voi olla käyttökelpoinen ainakin sen kylppärirempan ajan. Olemattomassa kylppärissä on se etu, että kun sen kylppärin tekee nyt, tietää miten se on tehty ja missä kuosissa se ihan oikeasti on.
Vesi kellarissa ei ole koskaan hyvä asia, mutta miten kellari muuten on toteutettu ja miten siellä vaihtuu ilma? Ts. kuivuuko se ns. siististi vai hilloutuuko siitä vedestä kosteus ilmaan ja sitä kautta talon rakenteisiin? Tuleeko vesi sinne joka vuosi ja kauanko se siellä lilluu?
Tuomas K kirjoitti:
Toisaalta mm. katto on uusittu 2000-luvulla, samoin tönö on maalattu muutaman vuoden sisällä. Sähköt on myös tiettävästi uusittu tällä vuosituhannella ainakin osittain.
Haukkaako paskaa jos tuollaiseen sekaantuu?
Talon iästä ja tyypistä riippumatta: jos talo on terve, niin ei välttämättä haukkaa paskaa, jos taas ei, niin haukkaa paskaa. Kymmeniä vuosia vanhoista taloista ne pahimmat pommit on onneksi jo purettu tai poltettu, joten sellainen on rakenteeltaan todennäköisesti vähintään jossain määrin toimiva, kunhan siitä on pidetty huolta.
Ei mikään oo niin viisas kuin saksalainen insinööri. Tai jos on, niin se on suomalainen poliitikko.