h_lauri kirjoitti:Miten tuo "verotuloin subventoidut vuokrat" ilmenee käytännössä.
Se ilmenee käytännössä siten, että kaupunkien vuokra-asunnoissa vuokrat voivat olla melkein puolet markkinavuokria edullisempia. Tämä ei johdu ylivertaisen fiksusta rakennuttamisesta ja ylläpidosta, vaan siitä, että talon rakentamiseen on saatu rahaa taikaseinästä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuokra-asunto
Muissa kuin kaupunkien rakennuttamissa vuokrataloissa vuokrat voivat taikaseinästä saadusta rahasta huolimatta olla markkinatasoa ts. kaikki tuet ovat näissä valuneet parempiin taskuihin. Tästäkin huolimatta PKS ARA-yksiöiden keskivuokra on 14,64 €/m²kk, kun vapaarahoitteisista peritään keskimäärin 23,49 €/m²kk. 30 m² ARA-yksiöön päässyt säästää vuodessa reilut 3 tonnia verrattuna markkinavuokraan.
https://www.stat.fi/til/asvu/2018/asvu_ ... 01_fi.html
OK, vaan onko tämä sittenkään kovin reilua peliä, kun näitä halpoja kaupungin vuokra-asuntoja ei riitä kaikille tarvitsijoille? Entä onko oikein, että asunnoissa asutaan edelleen, vaikka nyk. tulot riittäisivät markkinahintoihinkin? Tosin jos liian hyville tuloille päässeet lempataan automaattisesti pellolle, niin siinähän syntyisi uusi kannustinloukku – jos menet töihin/saat palkankorotuksen, asumiskulut pomppaavat ja käteen jääkin entistä vähemmän rahaa.
Tai onko oikein, että näitä asuntoja edelleenvuokrataan ja kääritään voitot välistä? Moisesta voisin vaikka vihastua. Onneksi ei tarvi, kun raha saadaan taikaseinästä. Siksi ei tarvitse edes yrittää tilastoida, paljonko rahaa kaikkiaan kuluu…
Eihän tuo wikipedian juttu kata kuin valtion korkotuen/halvan lainan osuuden. Ihan jatkuvasti on saanut lehdistä lukea, miten jollain uudella asuinalueella on parhaat paikat korvamerkitty ”kohtuuhintaisen asumisen nimissä” jollekin ”yleishyödyttömälle”. Eli ei ole yritettykään saada täyttä markkinahintaa tonteista. Ja onhan lehdissä välillä ollut myös näitä mainintoja siitä, miten johonkin kohteeseen on saatu suoraa euromääräistä tukea tai tontti myyty/vuokrattu asevelihintaan, ”koska yleishyödyllinen”.
Lisäksi näissä on se hauskuus, ettei vuokrien tarvitse riittää kattamaan talojen isompia remontteja. Usealla paikkakunnilla toimivat ”yleishyödylliset” voivat pumpata rahaa kaupungista toiseen (taannoisen HS jutun mukaan PKS mm. rahoittaa tällaisilla tulonsiirroilla mm. Kotkan ja Kouvolan talojen korjauksia), korjauksiin voidaan myöntää erillistä tukea tai sitten vaan annetaan talon rauhassa rapistua, minkä jälkeen se puretaan ja rakennetaan taikaseinästä saadulla rahalla uusi. Tai niinkuin Helsinki tekee... tontti myydään yksityiselle rakennuttajalle ja myyntitulolla rakennetaan uusi vuokratalo toiseen paikkaan.
Vantaan Martinlaaksossa on hyvä esimerkki siitä, mihin taikaseinärahoitus johtaa. Kyseessä on 70-luvun alussa rakennettu pesubetonilähiö, jonka omistustaloihin tehtiin vuosituhannen vaihteen tienoilla kevyempää, elinkaarta jatkavaa parveke yms. remonttia. Vuokratalot taas korjattiin kertarysäyksellä siten, että niistä uusittiin kaikki muu paitsi kantava runko. Korjauksen kerrottiin tulleen yhtä kalliiksi kuin uudisrakennus, tosin säästöä tuli siitä, ettei tarvinnut maksaa jätemaksuja vanha talon (rungon) purkujätteestä!
En muista, miksi tuollaiseen ratkaisuun oli päädytty, muttei siinä ole teknisesti eikä oikein taloudellisestikaan järkeä. Ei jää käteen kuin yksi vaihtoehto: tuolloin taikaseinästä sai rajattomasti rahaa korjaukseen, joten oli kannattavampaa ylikorjata vanhaa kuin rakentaa uutta.
Paljolta pahalta välttyy, kun välttää autoilua arkisin klo 17-19 ja viikonloppuisin klo 10-15.